top of page

DRUVSKOLAN Februari: Nebbiolo

Uppdaterat: 3 juli 2023

OBS: Detta är vininformation och riktar sig till dig som är över 25 år!


Sportlov och alla hjärtans dag, denna månad vill vi äta italienskt och till det dricker vi såklart italienskt. Detta är en druva med kraftiga tanniner som är populär i Piemonte i nordvästra Italien (t ex Barolo och Barbaresco). Sträv med ton av röda bär (som nypon och hallon), läder, lakrits och kanske lite salvia. Lufta den gärna och drick den lite varmare, runt 18° i ett rödvinsglas.


Druvbeskrivning

Vilken vacker druva med sin tydliga blåbärsblåa färg och bulliga runda form. Nebbia betyder dimma på italienska, och det är ofta dimmigt i de italienska vinodlingarna i Piemonte (ex Barolo och Barbaresco) där den är kung. Denna druva anses svår att odla någon annanstans och kräver, som kung den är, de bästa utvalda lägena att växa på…


Detta är en sträv stark en, som kräver tid och tålamod (blommar tidigt och mognar sent). Men tålamodet ger utdelning för den som kan hantera Nebbiolo, den kan ge maffiga viner med både syra och tanniner, körsbär och slånbär. Addera rosor men också tjära och läder! Man bugar och bockar och serverar italiensk: en härlig svamprisotto med massor av parmesan eller varför inte pasta med mustig gryta?Vinrankor i Barolos vackra landskap!


När vi var i Italien och åkte skidor i våras, i Livigno, fanns i princip bara Nebbiolo på vinlistorna. Drack så mycket gott!


Här kommer lite tips på vad vi hittat på Systembolaget. Notera: Dessa viner ska med fördel ha några år på nacken, gärna minst 5!


Vin1: Enzo Bartoli BAROLO 2018

Nr 72399, 219:-, Italien, Barolo


Drick till en härlig grillad köttbit eller den där mustiga italienska grytan. Körsbär och mogna jordgunnar, kakao och tobak. Denna dricker vi gärna igen!

Vin2: BORGOGNO NO NAME,

Nr 73661 299:-, Italien, Langhe, 2019

Vinmakarens finaste vin som hon namnsatte i protest mot fyrkantigt system: "Etichetta di protesta" Som vinmakaren Andrea Farinetti själv säger: ”Jag har valt ut ett av mina bästa viner och kallar det No Name som en stillsam protest mot den byråkrati som plågar den italienska vinnäringen.” Fin stramhet och komplexitet, detta ska jag köpa fler av, ska bli spännande att se hur det utvecklas över tid. Fina mörka och mogna bär, stramt och tanninrikt, nougat och svart te.
Vin3: BAROLO BUSSIA CASCINA DARDI RISERVAAlessandro e Gian Natale 2015 Fantino, 2015

Nr 94203, 589:-, Italien Barolo


Den var lite dyrare och det gör att man förväntar sig lite mer och vi tyckte inte riktigt den levde upp till förväntningarna. De mörka röda bären, kryddighet och även ton av vanlig (fat) och pomerans.


24 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page