top of page

DRUVSKOLAN Februari: Nebbiolo

OBS: Detta är vininformation och riktar sig till dig som är över 25 år!


Sportlov och alla hjärtans dag, denna månad vill vi äta italienskt och till det dricker vi såklart italienskt. Detta är en druva med kraftiga tanniner som är populär i Piemonte i nordvästra Italien (t ex Barolo och Barbaresco). Sträv med ton av röda bär (som nypon och hallon), läder, lakrits och kanske lite salvia. Lufta den gärna och drick den lite varmare, runt 18° i ett rödvinsglas.


Druvbeskrivning

Vilken vacker druva med sin tydliga blåbärsblåa färg och bulliga runda form. Nebbia betyder dimma på italienska, och det är ofta dimmigt i de italienska vinodlingarna i Piemonte (ex Barolo och Barbaresco) där den är kung. Denna druva anses svår att odla någon annanstans och kräver, som kung den är, de bästa utvalda lägena att växa på…


Detta är en sträv stark en, som kräver tid och tålamod (blommar tidigt och mognar sent). Men tålamodet ger utdelning för den som kan hantera Nebbiolo, den kan ge maffiga viner med både syra och tanniner, körsbär och slånbär. Addera rosor men också tjära och läder! Man bugar och bockar och serverar italiensk: en härlig svamprisotto med massor av parmesan eller varför inte pasta med mustig gryta?



10 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page