top of page

DRUVSKOLAN Maj: Pinot Noir

Uppdaterat: 1 aug. 2023

OBS: Detta är vininformation och riktar sig till dig som är över 25 år!


DRUVSKOLAN MAJ: PINOT NOIR. Denna lätta svåra druva odlas över hela världen. Den ger ljusa viner, lättdruckna, fyllda med röda bär som hallon och jordgubbe. Kan även ha toner av metall och gummi. Till det äter vi gärna fågel eller lamm med lite redigare tillbehör, eller varför inte stadigare fiskrätter? Servera vid 16° i ett glas med stor kupa som lyfter aromerna!Provade viner maj

När jag väljer ut vinerna vill jag utforska om en druva ger olika viner beroende på var den odlas, för att försöka lära mig att känna igen den oavsett. Samtidigt kan jag inte låta bli att välja de lite udda, de oväntade flaskorna. Som designer har jag ju också en tendens att välja efter etikett. Inte som förr då jag BARA gick på etikettdesignen (och gick på en del nitar), men ändå, visst gör det skillnad...


Ofta försöker vi blindprova vinerna, för att inte luras av våra egna förutfattade meningar. Mycket nyttigt och lärorikt.


Vin1:

Gallia Piton Noir II

Nr 10483, 149:90, Frankrike


Hittade denna supersnygga pärla på ölhyllan, tillfälliga sortimentet, en öl-pinot! Detta blir självklara favoriten på verandan i sommar. Magiskt läskande, jordgubbe och mogna bär, lite hetta och kryddig ton. (ledsen att bilden inte visar den rubin-röda färgen på drycken, vi liksom drack upp innan vi hann fota glaset…). Som det parisiska bryggeriet själva skriver: ”Att avnjutas akut.”Vin 2:

Tissot & Potel La Sixième Côte, 2021

Nr 55804, 119:-, Frankrike, Jura


Ok, jag erkänner, jag är jättesvag för Juraviner. De har något lite eget uttryck, något mineralet och barskt som jag gillar. Och detta gör mig verkligen inte besviken, Favorit! Först luras man av en finstämd bärig doft, men sen: Bamm! Torr och barsk, mineralig. Lakritschokladen som jag åt till satt som en smäck (blev mjuk och insmickrande i kombination med vinet).

Vin3:

Innocent Bystander, 2021

Nr 95331, 169kr AUST


Sötlakritsdoft, mmm, ett lättdrucket men ändå med karaktär, ton av peppar och chili, utan av vara stark. Angenäm, söt mjuk med stark ton av riktigt mogna jordgubbar, nästan som godis. Detta är en komplext vin, det gillar vi!

Vin4:


Peter Jakob Kühn Spätburgunder

Trocken, 2019

Nr 95140, 316:-, TYSKL


Pinoterna skiljer sig verkligen åt och denna Spätburgunder, som druvan heter i Tyskland, är apelsindoftande, med ton av röd mogen grapefrukt, kryddig.

Vin 5:

Ascot, 2020

Nr 55250, 109:-, USA


Amerikanarna brukar ju leverera lättdruckna, lättgillade viner och detta är inte något undantag. Jordgubbarna dominerar även här. Komplex och trevlig, med tydlig vaniljton från fatlagringen.


64 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page