top of page

DRUVSKOLAN Juni: Palomino Fino

Uppdaterat: 1 sep. 2023

OBS: Detta är vininformation och riktar sig till dig som är över 25 år!


DRUVSKOLAN JUNI: Palomino Fino. En doldis. Den diskreta druvan som man skapar sherry av, allt från de torraste Finos till de mörkare varianterna Amontillado, Oloroso och Palo Cortado.


Till de ljusare äter man tapas, till exempel boquerones, den spanska osten manchego och serranoskinka. Fast min favorit är ändå att dricka torr sherry till sill eller gravad lax, med andra ord den perfekta drycken till julbordet eller midsommarfesten! De mörkare passar till mustigare mat som soppor (t ex asiatiska!) och charkbrickor. Det görs även mycket trevliga vita viner på druvan men de är svåra att få tag på hos Systembolaget. Ser ni det på krogen, passa på!


Servera kylskåpskallt i vitvinsglas (inte farmors små portvinsglas) för full njutning. Precis som det ska vara på sommaren.


Fino betyder Elegant på spanska och det stämmer ju, denna druva ger helt enkelt eleganta viner!
Färg och formen på glaset visar hur jag upplever sherrydruvan Palomino Fino, Frisk fräsch, lite sälta. En egen stark karaktär.
Sherrydruvan Palomino Fino: Perfekt till sill och gravad lax!

På denna druva gör man min favoritdryck: torr sherry (det finns men vi har tyvärr inte ännu fått tag på ett vin gjort enbart på druvan). Sherry kategoriseras ju lite olika och här kommer en kort förklaring: Finos: torraste fräschaste, passar ypperligt till sill och tapas, drick iskall som apretiff. Amontillado, Palo Cortado och Oloroso: dessa har en nötigare smak, mera toner av torkad frukt (sältan och torrheten är kvar!). Dessa kan man med fördel dricka till en charkbricka eller varför inte en kalvstek!


Vin1: LA GUITA, Manzanilla Fino


Nr 8201, 69:-375 ml, Spanien,Jerez


Här har ni er självklara enkla sill-kompis till midsommar! Eller till tapas av alla de slag. Klassikern bland torra sherry. Med sältan och ton av mandel, äpplen och citrus. Prisvärd som alltid levererar.Vin 2: CABERRUBIA Fino Carrascal


Nr 94344, 248:-750 ml, Spanien,Jerez


Ah, en Fino jag inte hade smakat förut och detta var en riktigt trevlig bekantskap, kanske tillochmed ny favorit. Aningen rökig ton på doften, soja- , svamp och whiskey-toner men ändå med frukten kvar. Detta är fortfarande en torr sherry av fino-typ med sältan och friskheten. Luis Perez levererar som vanligt!Vin3: TIO PEPE FINO En Rama


Nr 92450, 165:-, 750 ml, Spanien,Jerez


En Rama betyder ofiltrerad och det syns på färgen, den har lite mer bärnstensaktig färg. Här är äppeltonen dominerande, till och med lite calvados-ton anas. Mest markant sälta hittills.


Vin 4: AMONTILLADO NAVAZOS BOTA 95


Nr 93155, 539:-, 750 ml, Spanien,Jerez


”Oflörtig” var det någon som sa, ”Vuxengodis” sa en annan. Detta hör till kategorin mera matiga sherrytyperna. Sältan är kvar men nu har smaken än mer umami och med toner av torkad frukt, aprikos, svamp. Detta var också en av provningens favoriter!
Vin5: PALO CORTADO PENINSULA Solera Familiar


Nr 8233, 279:-, 750 ml, Spanien,Jerez


Lustau är ett klassiskt sherryhus och här gör de ett torrt, mustigt vin med toner av hasselnötter, kanderade mandlar, apelsin, farinsocker och fikon. Denna är nyanserad och läcker!

Vin 6: MARQUÈS DE RODIL, Palo Cortado, Hidalgo


Finns ej på Systembolaget. Importör: @Winetrade


Lite mindre komplex och mindre torr. De torkade frukterna är här, nötigheten. Skönt o-inställsam. Någon sa påminner om ren lakrits fast inte söt! Detta är en god tuffing helt enkelt.
Vin 7: CUCO, Oloroso Dry


Nr 8239, 109:-, 375 ml, Spanien,Jerez


Nu är sherryn uppe i 19,5% och denna har lite spretig doft. En härligt oborstad sherry med köttig animaliska toner. De torkade fikonen, sultanrussin och nötter. Den är fortfarande torr och har sälta. Till denna passade den finaste skinkan, en Pata Negra, bäst.
Vin8: A Amontillado, Fernando De Castilla

Finns ej på Systembolaget är, ser fram emot release...


Höst 2022 var jag på sherryresa och besökta denna bodega som drivs av norrmannen Jan Pettersen. De gör magiska sherrys och denna Amontillado är inget undantag. De har två produktlinjer, Classic och Antique och denna tillhär den senare, som är ännu lite elegantare än Classic. Doften har en ton av laktistrot, den är helt magisk med fin ton av hasselnöt och mogna russin, perfekt torr och komplex karaktär. vi åt en Gruyère till och det var en klockren matchning.


22 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page