top of page

Starta hemmarestaurang!?

Uppdaterat: 13 jan. 2021

Hur började det här egentligen? Hur går man från idé till verklighet med att starta en hemma hos-restaurang? Hemma hos oss, familjen Lindqvist, var det en långsam men ändå säker process framåt, mot öppnandet av den egna dörren. Välkomna hem till oss!

Johan inser att det bara är att köra!

Starta restaurang hemma, varför gör man det? Jag frågade min man Johan, hur det hela egentligen startade där inne i hans huvud.


– Efter alla år på olika restauranger ville jag skapa en annan typ av upplevelse. Något mer avslappnat och närmare gästen. Jag har gjort så mycket genom åren. Varit köksmästare på Sturehof, ett stort ställe med ett ständigt flöde av gäster och en klassisk karaktärsstark meny. Haft egen fine-dining-restaurang, Spring med asiatisk touch. Häftigt att vara petnoga och jobba med så noggranna superduktiga kollegor. Startat min baby, Berns Asiatiska. Där fick jag uppmaningen av Pelle Lydmar att sätta upp en meny med 100 rätter. Jag gav honom 101! Alla sa att vi var tokiga. Det var 15 år sen. Nu har alla "dela-på-små-rätter-menyer..." och min senaste anställning, VD på en av världens äldsta restauranger, anrika Gyldene Freden. Men sen såldes Gyldene Freden och det var dags för mig att gå vidare. Och det var då jag började fundera... Egentligen hade jag tänkt att starta eget igen, men längre fram, närmare pensionen, haha.

Så jag lallade runt lite här hemma och kände att det helt enkelt fick bli nu.


Men hur gör man?"Jag har verkligen haft nytta av all mina år i branschen"


Det är många saker att ta i beaktande, både praktiskt och känslomässigt. Alla aspekter är viktiga att ha med och tänka igenom.


1) Alla i huset påverkas. Känn familjen på pulsen, detta påverkar alla som bor hemma. Hela familjen måste känna sig bekväm med det. Läs mer om vad döttrarna tycker här!


2) Restaurang eller "Slutna sällskap"? Fundera på om ni vill göra det hela vägen, och faktiskt ha restaurang hemma. Med allt vad det innebär med tillstånd och pappersarbete. Eller om ni vill ha "light-versionen" med slutna sällskap.


3) Vilken utrustning behövs? Hur ser ert hem ut. Är det bara att dra fram kastrullerna och fylla kylen?


4) Skapa något unikt! Bestäm er för vad som blir er unika grej. Tänk konceptuellt och varumärkesbyggande.


5) Vem gör vad? Är det en person som ska göra allt? Eller är ni fler i familjen som kan och vill vara inblandade. Blir det aktuellt att anställa?


Johans råd: Gå ut och ät på en hemma-hos-resaturang själv! Prata med dem! Jag gjorde så, David som har David at Home på Tranholmen tvekade inte en sekund när jag frågade honom, "Klart du ska göra det, skitkul!"
Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page