top of page

Restaurangtillstånd eller "Slutna sällskap"

Uppdaterat: 13 jan. 2021

Fundera på om ni vill göra det hela vägen, och faktiskt ha restaurang hemma. Med allt vad det innebär med tillstånd och pappersarbete. Eller om ni vill ha "light-versionen" med slutna sällskap.


Vi valde det som gör oss mest flexibla, tex så att vi spontant kan ha en AW på verandan en skön varm vårdag.


Vi har ju valt att ha fullt restaurangtillstånd, för att det ger oss störst valmöjlighet att utveckla verksamheten till vad vi vill. Här har vi försökt att samla lite fakta om vad det egentligen är.


"Även om det krävs mer av mig som restauratör så är det värt det, det ger oss större flexibilitet och frihet att utvecklas. Flexibilitet och frihet att göra olika saker, till exempel köra AW med drop-in-gäster på verandan!" /JOHAN

Vi har postadress Farsta men hör till Huddinge kommun det vi beskriver om våra tillstånd gäller i vår kommun. Det kan skilja sig mellan kommuner och i olika delar av landet.


Vilka tillstånd och papper behövs??

Jag gjorde en djupdykning i vår lilla Brännugnen-pärm och hittade:

  • Serveringstillstånd (det är här man väjer mellan "Servering till: Allmänheten eller Slutet sällskap")

  • Registrering av Livsmedelsverksamhet

I Serveringstillståndet anges

  • Vilken typ av sällskap, "Allmänheten" eller "Slutet sällskap"

  • I vilken/vilka lokaler som man får bedriva sin verksamhet

  • Hur många som får vistas i dessa lokaler och antal sittplatser

  • Om verksamheten är begränsad till vissa tider på året

  • Vilka typer av alkohol som får serveras

  • Vilka tider man får ha verksamheten öppen

Detta tillstånd är underskrivet av en person från Miljötillsynsavdelningen och en person som är alkoholhandläggare. Serveringstillståndet är också skickat på remiss till Polisen, Skatteverket, Brandförsvaret. Kronofogdemyndigheten är också inblandade. Även fastighetsägaren har gett sitt godkännande, vilket ju är ganska enkelt när man har just hemma-restaurang .


Livsmedelsverksamhet, med det menas att man måste veta hur man på ett säkert sätt ska hantera de livsmedel man säljer. Restaurangen måste fylla de krav som finns och klara av en inspektion från kommunens miljötillsynsavdelning. Man ska göra egenkontroller regelbundet och kunna redovisa dem.


Vi har hela tiden haft en styrka i Johans många år i branschen. Han har rutinerna i ryggmärgen, hur man hanterar råvaror och tex städning. Och alla de momenten och processerna är ju nödvändiga när man driver restaurang, var sig det är i mindre skala eller storskaligt. Och givetvis måste man ha koll på allt ansvar det innebär att servera alkohol.


Administration kostar pengar och man betalar avgift för tillståndet.


Vi har också fått besök av:

  • Tillsynsenheten

  • Miljö- och Hälsa

Då går man tillsammans igenom checklistor och stämmer av att allt fungerar som det ska.


Vi har pratat lite med andra hemma-hos-restauranger. Tex Jeanette som tillsammans med sin man Martin driver "Hos Jeanette och Martin" i Älvsjö. De har tillstånd för slutet sällskap. Älvsjö hör till Stockholms kommun och där var det andra krav. För dem blev detta det enda alternativet.


"Det blev alldeles för komplicerat för oss med alla ändringar som krävdes på vår bostad, så vi kör med "Slutna Sällskap". Vi gillar atmosfären det blir när man har ett samlat gäng, tex ett företag som kör en teamgrej. Det blir en avslappnad stämning mellan kollegorna och så härligt när de dimper ner i soffan efter middagen och verkligen känner sig hemma!" Jeanette Wretman

Förbered dig, läs på och lär dig från grunden

Restaurangakademin har utbildningar i ämnet och en särskild som förbereder dig på kunskapsprovet man måste klara inför Serveringstillståndet. Det finns flera andra aktörer som har liknande.


Inget är skrivet i sten, man kan ändra sig!

Viktigt att komma ihåg är ju att man alltid kan ändra de tillstånd man har och göra nya ansökningar, om man märker att man vill utveckla sin lilla restaurang.


Vårda dina kontakter!

Bygg upp en bra relation med organisationerna runt om kring din verksamhet! I vårt fall har Huddinge kommun varit strålande att ha att göra med. De arbetar aktivt med företagandet inom området och bjuder ofta in till olika typer av föredrag och träffar. Det är klokt att lägga lite tid på det så att man håller sig uppdaterad.


876 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page