top of page

Kreatören som blev med restaurang

Johan har ju arbetat i restaurang hela sitt liv nästan. Katrina har hållit armslängds avstånd till branschen i alla år, räckte gott med en i familjen. Tills när restaurangen inte gick att undvika längre, den dök upp i vardagsrummet.Hur gick det här till?

Katrina berättar hur hon blev mer och mer indragen i hemma-restaurangen:

"Det började med att jag gjorde det jag alltid gjort. Johan startade restaurangen och jag arbetade med all design, kommunikation och marknadsföring. Steg ett var att skapa loggan, den gjorde jag, vår dotter Smilla och Johan tillsammans. Sen fortsatte arbetet med hela den grafiska profilen, hemsidan, sociala medier osv. Efter var det dags att förvalta, förbättra och arbeta med kommunikationen kontinuerligt. Vi har fotat både mat och miljö i flera omgångar, skapat illustrationer och så vidare.


Jag har jobbat som designer i hela mitt liv. Så att sätta profilen på Villa Brännugnen var enkelt för mig, och väldigt roligt. Jag var min egen uppdragsgivare, lätt att övertala och få go på de olika delarna :).


Jag hade kvar mitt jobb som Creative Director på marknadsavdelningen på resebolaget TUI. Och sen kom pandemin, med allt vad det innebar. Ökad fritid gjorde att jag fick mer tid över till restaurangen, som också behövde min tid. När det blev fler och fler avbokningar pga Covid tog Johan fram take-away lådor. Det krävde säljåtgärder så jag ökade aktiviteten i sociala medier, till exempel lokala grupper i närområdena. Det gick strålande, Johan hann knappt rulla tillräckligt många thai-köttbullar! ""Så växte engagemanget successivt. Att ta emot gästerna, servera, diska (hur mycket disk kan en ensam kock generera?!), duka, ta hand om blommor både ute och inne, ta hand om trädgården och utveckla kontakterna med våra dryckesleverantörer. Och på den vägen är det, nu har jag sagt upp mig och frilansar som Art Director, och så jobbar jag med restaurangen fullt ut!"


Vad är skillnaden på att jobba som kreatör och att jobba i restaurang?

"Rytmen. Helt olika. I trettio år har jag jobbat i projekt. Man maler på med något i några veckor, jobbar upp tempot efter hand och sen är det stor presentation, tadaaaaa, crescendo! Man är i mål och sen kan man vila innan nästa projekt kommer igång. Men i restaurang är det ju ”tadaaaa” varje kväll! Som en föreställning. Hur hittar man energin och när vilar man? Det tar tid för kroppen att ställa in sig på detta!"


Vad är värst?

"Sophanteringen. Så viktigt och så tråkigt."


Vad är bäst?

"Mötena, alla dessa spännande samtal med våra gäster. Mycket givande. Många har ju dessutom lett till samarbeten och nya vänskaper! Och så är jag stolt över att servera min mans rackarns goda mat.En magisk stund under kvällen är när vi just burit ut en ny rätt, och man riktigt hör hur gästerna njuter av maten, allt tystnar och det enda som hörs är skrapljudet när de tar till dessertskeden för att få upp all den goda såsen..."


Hur vet du hur du ska göra?

"Johan är en bra mentor och lite jobbig. Jag lär mig nya saker hela tiden. Att få flow i servicen under kvällen, planering, rutiner, processer och det eviga kretsloppet: att beställa varor, ta emot varor och hålla ordning bakom kulisserna. Att arbeta med dukningen, buketterna, ljussättningen och stylingen är ju att designa, det kan jag. Och att möta gästerna behöver jag inte gå någon kurs för, det har jag i blodet, jag är extremt social.""Och så har jag börjat på sommelierutbildning på the Wine Hub. Faktiskt tack vare ett av dessa givande samtal med en gäst. VD:n för den nystartade vinskolan the Wine Hub Marika Waern var här och åt och berättade om utbildningen. Det var på torsdagen, jag började söndagen samma vecka! Magiskt roligt och givande. Våra gäster är så duktiga och nyfikna på dryck i alla former och äntligen får jag kunskapen och språket att diskutera med dem. Nu har första terminen snart gått, vi har skrapat på vinvärldens yta och jag har kommit till nivån att jag är pinsamt medveten om hur lite jag vet och hur mycket jag har att plugga in."
Vad blir nästa steg?

"Nästa steg för restaurangen är att utveckla vinlistan (drömmer också om en ordentlig "vinkällare"). Johan har ju alltid lite nya rätter på gång, och vi får se vad leverantörerna kommer med för läckerheter framöver. Snart är det ett nytt år och nya utmaningar för restaurangbranschen. Vi har klarat oss bättre än många andra, kanske tack vare vårt speciella format. Nu ska vi skruva på detaljerna och fortsätta skapa en annan, unik upplevelse för våra restauranggäster."


128 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page