top of page

DRUVSKOLAN Oktober: Chardonnay

OBS: Detta är vininformation och riktar sig till dig som är över 25 år!


En druva med bredd och omfång. Från de smala vinerna, med citrus och mineralitet till de rundade smöriga, nötiga och med tropisk frukt. Den passar till allt från sashimi till fisk- och skaldjursrätter. Som den nyfångade hummern vi njuter av nu i oktober!

Servera vid 6–10° i ett vitvinsglas med rundare kupa.


Färg och formen på glaset visar hur jag upplever sherrydruvan Palomino Fino, Frisk fräsch, lite sälta. En egen stark karaktär.
Chardonnay illustration: @katrinalindqvist_designdish

Till storleken en stor druva och i populäritet en av de största. Druvan i sig är neutral vilket gör att den låter vinmakaren och odlingsplatsen ta stor plats i smak och doft hos vinet. Detta är en druva som odlas i hela världen och som vinprovare gillar man den, lätt att känna igen och lätt att lära sig koppla till land.


Måste ju erkänna att jag är extremt svag för Chardonnay. Från de friska men framförallt de fylliga feta, slurp. Men nu är det ju provning och vi är här för att lära oss skillnaden och hur denna extremt terroir-känsliga druva blir beroende var den odlats och av vem. Så vi har valt viner för att hjälpa er att lära känna druvan!


Eftersom detta är en av tre druvor som är mycket vanliga i Champagne och även andra franska mousserande drycker så vi har med även det denna gång. Det finns ju bubbel gjort på bara en druva, det kallas Bland de Blanc.Vin1: PFITSCH AVRUM Chardonnay, 2022 Italien, Nr 90668, 189:-


Härligt nyanserat och med knorr! Detta föll alla i smaken, inte för lätt inte för tungt. Toner av äpple och päron, aningen smörigt och lite kryddigt. Hoppas verkligen att denna flyttas över från tillfälliga sortimentet till det fasta!
Vin 2: CÔTES DU JURA MAISON RIJCKAERT Frankrike, 2021, Nr 2327, 199:-


En storfavorit. Jura är ett litet område men där görs så många magiska viner och detta är ett av dem. Komplex, fräscht, härliga äpplen lite citron men även mjuka toner av honung och nöt och kryddor. Missa inte!
Chardonnay från Wine Trade Sweden
Chardonnay från Wine Trade Sweden

Vin 3: PATTES LOUP CHABLIS VENT D’ANGE MISE TARDIVE, Frankrike, 2020, No 92096


Detta är ingen standard Chablis utan något extra! Certifierat ”organic” och namnet betyder vargtass :). Fina toner av gröna päron och mogen grape, lagrat på både stålfat och i cement-”ägg”. Detta vill jag köpa mer av.Vin 4: CHABLIS PREMIER CRU VAILLONS, Frankrike Bourgogne, 2021, Nr 96141, 349:-


Bourgogne är ju känt för sina magiska vita och detta är gott. Men så sticker det iväg prismässigt också. Fin komplexitet, nyanserat och välbalanserat, man blir inte besviken men inte heller överraskad. Ton av gula äpplen och lite exotiska toner.

Vin5: LYNX, Barrel fermented Chardonnay, 2021 USA, Nr 4653, 109:-


Från USA hittar men de där fetaste, smörigaste, nötigaste på denna druva. Och detta är ett sådant vin. Smakrikt härligt med toner av både ananas och äpple, aning citrus. Lagrat såklart på amerikanska ekfat, både nya och gamla.


Vin6: PALMER & CO BLANC DE BLANCS BRUT, 2012 Frankrike, Nr 7553, 429:-


Detta kollektiv levererar. En härligt mogen mjuk och rund i smaken. Smak av både persikor och äpplen moget gula, toner av toast och rostade hasselnötter.Vin7: CRÉMANT DE LOIRE BLANC DE BLANCS BRUT CUVÉE CELESTE, Frankrike, No 50534, 99:-

Prisvärt mousserande från Loire, man känner äpplena men också lite torkad frukt som aprikos och lite mineraliga toner. Enklare men ändå trevligt alternativ till champagne.
Chardonnay illustration: @katrinalindqvist_designdish
Chardonnay illustration: @katrinalindqvist_designdish

@lidbyvin @provinumvinhandel @livelywinessweden @winetrade49 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page