top of page

DRUVSKOLAN Augusti: Sauvignon Blanc

Uppdaterat: 1 sep. 2023

OBS: Detta är vininformation och riktar sig till dig som är över 25 år!


Den gröna druvan som ger de vita vinernas vin. Klar och tydlig, skarp och rak. Krusbär, fläder och svarta vinbärsblad dominerar, kan också ha gräsiga vegetativa toner. Nu lägger vi gärna fisk på grillen, pressar lite citron över, enkelt och gott. Sen tar man en bit getost efteråt... Drick vinet 6–8° kallt i vitvinsglas.


Färg och formen på glaset visar hur jag upplever sherrydruvan Palomino Fino, Frisk fräsch, lite sälta. En egen stark karaktär.
Sauvignon Blanc illustration: @katrinalindqvist_designdish

En av de druvor som smakar ovanligt lika var än i världen den odlas. Den mognar tidigt och hinner då mogna även i svalare trakter. Sancerre i Frankrike är klassisk mark för druvan och Nya Zeeland är det land som skapar de mest druvtypiska vinerna. Vi har provat viner från flera länder och även med olika grepp i produktionen. En spännande och lärorik provning. Vinerna passar till olika fisk- eller skaldjursrätter, även vegetariskt, lite beroende på vinets fyllighet. Och vi konstaterade: till alla vinerna vill man äta getost, perfekt match.


Sauvignon Blanc från @solerasweden
Sauvignon Blanc från @solerasweden

Vin1: WINKL Sauvignon, 2022

Italien, Nr 2799, 189:-


En italienare blev favoriten denna månad! Producerat av ett duktigt kooperativ som brukar leverera godsaker. En kryddig doft, fyllig smak med en mycket tydlig ton av fläder. Någon sa: denna springer omkring i munnen. Jag springer tillbaka till bolaget och köper fler!
Sauvignon Blanc från @handpickedwines
Sauvignon Blanc från @handpickedwines

Vin 2: GREYWACKE Sauvignon Blanc, 2022

Nya Zeeland, Nr 90664 195:-


Japp, Nya Zeeland levererade det mest övertydligt druvtypiska vinet med mycket svartvinbärsblad. Smarrig, mullig och fyllig. Denna föll oss verkligen i smaken. Namnet kommer från den sandstensliknande bergart (gråvacka på svenska) som är vanlig där vinrankorna växer. Perfekt att dricka på en klipphäll i solnedgången.


Sauvignon Blanc från @vinunic
Sauvignon Blanc från @vinunic

Vin3: ALPAMANTA, Breva Sauvignon Blanc, 2022

Argentina, Nr 92275. 249:-


Några älskade denna, några gjorde det inte, som det brukar vara med naturvin (detta är både ekologiskt och biodynamiskt). Lite jäst-brödig i doften. Smak av gula äpplen och syrlig ton och apelsinskal, lite vitpeppar i bakgrunden. Detta är en spännande producent att hålla koll på, inklusive vinmakaren Victoria Brand.


Sauvignon Blanc från @tryffelsvinetvinklubb
Sauvignon Blanc från @tryffelsvinetvinklubb

Vin 4: GABRIËLSKLOOF AMPHORA Sauvignon Blanc, 2022

Sydafrika, Nr 94353, 199:-

Ett fint nyanserat vin, ändå från området runt Kapstaden. Aromatiskt, med krusbären, nässlorna och vinbär. Vinet är lagrat i stora lerkärl, amforor. Jag trodde nog det smakmässigt skulle påverkats mer av det än det gjorde. Hur som helst är det ett riktigt gott vin.
Sauvignon Blanc från @lidbyvin

Vin5: PARACOMBE Sauvignon Blanc, 2022

Australien, Nr 90366 159:-


Doft av krusbär och päron, i den fina komplexa smaken kommer sen de tropiska tonerna fram, tydlig mogen mango! Till denna vill vi äta fisktacos.

Sauvignon Blanc från @lidbyvin

Vin6: SANCERRE LES PIERRIS, 2022

Frankrike, Nr 2259, 199:-


Klassisk druvtypisk, rak enkel, med smak av gröna äpplen och citroncest. Lättdrucken och trevlig. Diskret i jämförelse med den starka karaktären från Nya Zeeland.
Sauvignon Blanc från @we_and_wine
Sauvignon Blanc från @we_and_wine

Vin7: MENETOU-SALON LES THUREAUX, 2019

Frankrike, Nr 5334 169:-


Ännu en fransos från Loire men nu lite mer västerut. Denna är lite fylligare än Sancerren men fortfarande ung och pigg. Toner av honungsmelon och krusbär och frisk citron.

Sauvignon Blanc illustration: @katrinalindqvist_designdish
Sauvignon Blanc illustration: @katrinalindqvist_designdish
40 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page