top of page

DRUVSKOLAN September: Cabernet Sauvignon

OBS: Detta är vininformation och riktar sig till dig som är över 25 år!


Så franskt och urtypiskt för rött vin. Svartvinbär, cederträ, leta efter ”nyvässad blyerts- penna” och grön paprika. Till detta äter vi en köttbit och/eller svamp, med kryddsmör. Servera vinet vid 18° i ett stramt rödvinsglas.


Färg och formen på glaset visar hur jag upplever sherrydruvan Palomino Fino, Frisk fräsch, lite sälta. En egen stark karaktär.
Cabernet Sauvignon illustration: @katrinalindqvist_designdish

Den röda druvkungen som vill ha mycket värme. En tålig herre som är motståndskraftig mot sjukdomar och inte så knusslig med var den odlas. En teamplayer som gärna blandas med andra druvor för maximal smakupplevelse, som i de klassiska Bordeauxvinerna. Finns även som tydligt endruvsvin, till exempel i Napa och Sonoma i USA.


Det blev rolig provning, eftersom några av vinerna nedan är väldigt landstypiska. Detta är ju som sagt en av de vanligaste druvorna i franska Bordeaux men vi har inte med något vin från just det distriktet eftersom de är viner baserade på flera druvsorter. Utan här är, som vanligt, utvalt viner för att hjälpa er att lära känna druvan, och hur den kan ta sig olika uttryck beroende på var den har vuxit!


Vin1: HARTENBERG Cabernet Sauvignon, 2018 Sydafrika, Western cape Coastal region, Stellenbosch,

Nr 2314, 189:-


Fin komplexitet och spännande fyllighet. Pepprig och god med toner av mörk choklad. Man känner en rostad ton. Denna producent är riktigt intressant, de arbetar väldigt medvetet med tex helt naturlig kamp mot skadedjur, man sätter in rovinsekter (!), återvinner vatten osv (läs mer här om deras regenerativa jordbruk). Denna favorit köper vi mer av!


Vin 2: SISTER’S RUN Old Testament

Coonawarra, Cabernet Sauvignon,

Australien, 2020

Nr 2971, 109:-


Så mycket Australien, direkt när man stoppar ner näsan i glaset för att ta in doften så studsar eucalyptus och mint-doften mot dig! Ett fylligt och härligt vin. Druvtypiskt med de svarta vinbären, lite plommon och med färska örter och ton av vanilj. Denna var mångas favorit.
Vin3: FINCA NEGRA, Cabernet Sauvignon, 2019 Chile,

Nr 2246, 159:-


Detta var den allra tydligaste med rak och mustig svartvinbärston, kanske lite blåbär också. Smak av mörk choklad, ceder (där kom den där nyvässade blyertspennan!). Ett mycket trevligt vin som vi gärna återkommer till när vi njuter av en rejäl köttbit eller något riktigt mustigt vegetariskt.Vin 4: BLACK STALLION, Napa Valley Cabernet Sauvignon, 2019

USA, Napa,

Nr 6207, 289:-


Så amerikanskt, en ordentlig ”Napa Cab”, mycket av allt och lätt att tycka om. Rejäl fyllig, mycket vanilj från fatlagningen. Bred fruktig smak av både vinbär och plommon som fylls på med choklad- och kaffetoner.


Sorry för kladdig etikett! Vi provade vinet blint och vår "strumpa" som dolde vinet läckte lite :) En not är också att vinet skrivs som 2019 på Systembolagets hemsida, i Farsta där vi handlade fanns faktiskt två årgångar på samma hylla. Vi provade 2020.


Vin5: GRANDE NUIT, Cabernet Sauvignon, 2020 Frankrike

Nr 2592, 89:-


Ett lättare vin i en lättviktsflaska, hade lite svårt mot alla de andra fylliga vinerna. Men detta tar vi gärna med oss tex när vi ska ut och tälta och plocka svamp! Fruktig och god, lättdrucken.

Cabernet Sauvignon illustration: @katrinalindqvist_designdish
Cabernet Sauvignon illustration: @katrinalindqvist_designdish


@thewineteam @twscollective @giertz.se @ward_wines_vanner @nigabs_vanner


30 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page