top of page

DRUVSKOLAN Mars: Grenache

Uppdaterat: 1 sep. 2023

OBS: Detta är vininformation och riktar sig till dig som är över 25 år!


Grenache eller Garnacha, ursprunget är spanskt! Vanlig i vin tillsammans med andra druvor, men även i eget majestät. Drick till husmanskost, burgare eller härliga grytor med svamp. Denna druva har bredd och djup och kan ge vin med olika uttryck beroende på var den odlats. Den är livlig, fruktig och lite mineralig. Drick vid 18° i storkupat rödvinsglas.
DRUVSKOLAN MARS GRENACHE: Nu har vi njutit av rött på Grenachedruvan och här är vintips för dig som vill lära dig att känna igen den!


Provade viner mars


Vin1:

SUPERSONICO FRONTINIO, 2019

No 94552, 239kr Spanien, Aragonien, Valdejalón

Favoriten, tveklöst! Komplex och fin med smak av röda bär (allt från skogshallon till körsbär) och pepprighet, ton av blodapelsin och något lite metalliskt. Den innehåller 95% av druvan och 5% av en grön druva som heter makabeo. Detta vill vi köpa fler flaskor av, det ligger i Tillfälliga sortimentet så vi får nog passa på…

Vin2:

VALATUIN, Garnacha, 2021

No 5244, 114kr Spanien, Vinos de Madrid

När jag provade detta vin blev jag så glad att jag gjorde färgsättningen av Mars-bilden som jag gjorde, det smakar precis så! Den röda bakgrunden är lite tunn, precis som vinet vid första klunken. Men sen utvecklas det och den starka gröna texten med vinrött bakom beskriver styrkan och kraften som kommer fram och som matchade lasagnen mycket bra. Blanding av olika röda bär, kryddighet och ton av vanilj. Detta vin är från en spännande vinregion runt Madrid i Spanien, som vi kommer att hålla koll på framöver!Vin3:

XAVIER Vignon Côtes-du-Rhône, Grenache Vieilles Vignes Organic , 2020


No 2151, 119kr Frankrike, Côtes-du-Rhône

Aningen tunn och skarp i smaken, mådde bra av att luftas lite. Skogshallon även här, ton av gurka, muskot och peppar.

Vin4:

A TRIBUTE TO GRACE, Grenache, 2021

No 92689, 276kr USA, California, St Barbara St Ynez Valley


Mörka, röda bär, viol och några drag av nougat. God till en mustig gryta på nötkött som också provade den till. A Tribute to Grace grundades 2007 av vinmakaren Angela Osborne (ursprungligen från Nya Zeeland). Alla viner hon gör är gjorda på grenache och det är Angelas mormor Grace som har gett namn åt vineriet!
Vin5:

CIRILLO ESTATE, The Vincent Grenache, 2021. No 92689, 276kr Australien, South Australia, Adelaide, Barossa, Barossa Valley


Ibland trillar man över vin som har så övertydlig smak och doft färgad av var det kommer från och detta är ett sånt vin. Det blir ocså tydligt när man provar det tillsammans med andra viner på samma druva men med andra ursprung. Det frutktiga är rönnbär(gelé) och tranbär, och så känner man toner av trä, ceder… bastu? Nej det är ju eucalyptus, så det sprutar om det. Vilket är ju så typiskt för Australien.

64 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page