top of page

DRUVSKOLAN Januari: Gewürztraminer

OBS: Detta är vininformation och riktar sig till dig som är över 25 år!


Vi startar året med denna starka karaktär som passar till japansk och vietnamesisk mat som sushi, sashimi och vårrullar. Klarar också fint kryddstarka rätter, t ex från Thailand och Kina. Gewürtztraminer är en druva som är lätt att identifiera med sin blommiga kryddiga ton! Ros, frukt, tropiskt och parfymerad doft och smak. Drick den kylskåpskall ur ett vitvinsglas.


Om Tanya i White Lotus hade varit en druva så hade hon varit Gewürztraminer! Rosa-rosig, lite för mycket tycker en del, blommig och fluffigt aromatisk. Inte lättodlad, hon älskar svalt och soligt väder och lagom små regnmoln. Hon mognar tidigt och vill ha lång tid på sig.

Vanlig i Alsace (Frankrike), Tyskland, Italien (Alto Adige) och Österrike. Även i Nya Zeeland och Sydamerika (Chile levererade ju favoriten bland de vi provat!).


De säger att dennas druvas hemlighet sitter i det orangerosa skalet (inte grönt), men olika vinmakare utnyttjar detta olika. Den anses som en av de fylligare gröna druvorna med mindre syra. Det har varit en mjuk fin start på vinåret med denna Tanya-Gewurtz!Provade viner januari


Vin1: DE BORTOLI Gewürztraminer Riesling, 2020. No 6403, 91kr


Rosenvatten, litchi och persika på plåtburk! Ett enklare, australiensiskt, torrt vin men med tydligt fruktsötma som gör det lättdrucket, även utan mat till. Om man ska matcha det är det perfekt till thaimat (hetta är inget problem) eller sashimi och sushi. Detta vin är en blandning av Riesling och Gewurtz, vilket är vanligt, de druvorna matchar varandra finfint. Kort och gott: Detta är ett vin som lätt slinker ner.


Vin2: GUSTAVE LORENTZ, Gustave Lorentz, Gewurztraminer Réserve, 2021. No 5244, 114kr


Detta är ett druvrent vin från Alsace i Frankrike. Även här är känner man persika på burk, litchi men också ton av gurka och lite mandarin. Ett fräscht vin med grepp i smaken, lite ompfh liksom. Asiatisk passar finfint även här, varför inte en poké bowl eller en indisk palak paneer!
Vin3: CONO SUR, Bicicleta Gewürztraminer, 2021. No 6680, 81kr


Oj vad prisvärt, denna Chilenare var omgångens favorit och den tydligaste ”Gewürtzen” utan tvekan. Ljusgul färg precis som de andra men med ett litet stänk av kopparton i. Doftar som en sommardag, hägg och syren. Mandarin, vit persika och en liten ton av sälta. Servera till lax eller till och med kyckling. Asiatiska och kryddstarkt går utmärkt även här. Till exempel curry eller sötsurt!Vin4: GRAWÜ GRASSELLI & WÜRTH, Grawü GT.O., 2020. No 92938, 369kr


Detta är något helt annat, ett italienskt naturvin, en stark karaktär! Nu är färgen grumlig fanta apelsin (jämfört med klar ljust gul som de andra vinerna varit). Det doftar som de andra vinerna men addera på apelsin. Rosen och burkfrukten närvarande även i detta vin. Men smaken är kraftig och mer kryddig. Det har viss sälta och beska, ungefär som torkad pomerans och har nästa lite lite rökig ton. Inte alls lika lätta att matcha med mat. Sötsurt passar och ostar som compté och en charkbricka.

Importör: Panache

25 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page