top of page

Mytiska dofter som förförde oss helt

Uppdaterat: 10 dec. 2021Vi träffar så många spännande människor i vår restaurang. Detta samarbete började precis så. De var här och åt och tycke uppstod! Vi känner igen varandra i våra respektive passioner, för doft, mat&dryck och design. Johans mat har ju sin egen doftsfär med alla spännande inslag från Szechuan, Thailand och Japan. De här parfymerna har också sin egen doftsfär och dessutom spännande historier bakom. De gör allt själva, produkten, designen och marknadsföringen, precis som vi. Och sedan innan hade Johan fått Fantôme de Maules i födelsepresent, Moonmilk stod redan på Katrinas önskelista… Vi kunde inte motstå när de frågade om vi ville exponera deras parfymer hos oss.

Historien om företaget Stora Skuggan

Vi bad dem berätta lite om sig själva:

"Allt startade officiellt 2015 men hade marinerats under många år, det tar ett tag att lära sig hantverket. Våra parfymer krystas fram organiskt, ofta görs hundratals iterationer för att hitta rätt balans och i viss mån även obalans, beroende på vad vi vill uppnå. Vi utgår alltid från en myt eller ett naturfenomen som man inte vet är sann eller ej, det är den som sätter palletten för hela projektet. Sen är det bara att börja blanda i all oändlighet tills något intressant dyker upp. Processen är strukturerad och noggrann, men besluten tas alltid utifrån intuition och magkänsla. "


Deras parfymer är unisex, komplexa och mytiska!

Här är deras historier kring varje doft:"Silphium är till exempel baserad på myten om växten med samma namn, vilken sägs ha varit den mest livgivande kryddan i hela världen. Den skördades endast i en liten region i norra Afrika och användes både som preventivmedel och viagra. Så man kan ju fundera på om den faktiskt var så bra som det sägs, eller om det bara var den tidens form av PR-trick? Inget av det här går att undersöka eftersom Silphium dog ut på grund av människans girighet och därför har den blivit omtalad som historiens mest exklusiva krydda. Parfymen innehåller bland annat svartpeppar, kanel, kryddnejlika, ingefära, myrra, olibanum, frankincense, geranium, cistus och läder."
"Moonmilk och Mistpouffer är baserad på två halv-oförklarade naturfenomen. Den förstnämnda är en tolkning på en droppande creme fraîche-liknande sörja i grottor som aldrig stelnar och som forskarna inte riktigt kan förklara. Parfymen är sandelträbaserad med inslag av svartpeppar, kardemumma, liljekonvalj, mandarin och lime.""Med Mistpouffer utgick vi ifrån ett mystiskt ljud som förekommer i stark dimma över framför allt sjöar. Det sägs vara allt från yttre rymden som söker kontakt, sjöfolk som poängterar sin plats eller vetenskapliga teorier om olika lufttryck. Mistpouffer innehåller bland annat immortelle, bergamot, fikon, ozon, vetiver, tjära och cypriol.""Thumbsucker är byggd kring myten om varför barn suger på tummen. Den innehåller honung, narcissus, viol, körsbär, cederträ från Himalaya, bittermandel, styrax balsam och vax. ""Fantôme de Maules formades kring historien om en enstöring som sägs finnas i skogarna runt just Maules, ett område i fransktalande delen av Schweiz. Fantôme är en grön-skogig doft med bland annat galbanum, coriander, skogsblommor, lavender, kardemumma, cederträ, sandelträ och ekmossa."


" Parfymerna blir en tolkning av myternas olika världarna, en slags gestaltning och uppfattning i doft. Doftsinnet är så subjektivt och komplext så därför är det spännande och utmanade att få ihop dofter som faktiskt kan förnimma om de här olika världarna som de befinner sig i. Det handlar ju också såklart om fantasi."Vad händer framåt, kommer det nya dofter snart?


De berättar: "Vi jobbar alltid på nya grejer, men det tar TID. Och det ska få ta tid. Det släpps nya parfymer dagligen, så det är mer spännande att faktiskt släppa saker som är genomarbetade. Och eftersom det är våra tio näsborrar som ska godkänna den slutgiltiga version så blir det också rätt utdragna arbetsprocesser. Vi är alla både envisa och petiga."

Var får man tag på parfymerna?

Man kan köpa dem hos oss på Villa Brännugen, vi har ett litet lager hemma. Gör det på plats hemma hos oss eller maila oss. Man kan också besöka deras fina butik på söder i Stockholm, Östgötagatan 18 eller deras hemsida www.storaskuggan.seFoto:

Toppen: Lina Eriksson

Övriga foton: Katrina Lindqvist

88 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page