top of page

DRUVSKOLAN Juli: Alabariño (Spanien) /Alvarinho (Portugal)

Uppdaterat: 1 aug. 2023

OBS: Detta är vininformation och riktar sig till dig som är över 25 år!


Sommarlätt och friskt. Man vill bara sitta på en uteservering och då passar viner på druvan perfekt: aromatiska, friska och fräscha. Med toner av vit persika och tropiska frukter och ett mineraliskt stänk. Nu vill man äta skaldjur av alla sorter, kanske en sallad och lätta fiskrätter. Drick vinerna immigt kalla i vitvinsglas.

Vinerna vi provade var mer komplexa och intressanta än vad vi förväntat oss. Vinmakarna har verkligen lyft denna druva!
Färg och formen på glaset visar hur jag upplever sherrydruvan Palomino Fino, Frisk fräsch, lite sälta. En egen stark karaktär.
Albariño illustration by @katrinalindqvist_designdish

Detta är en druva som ger stora skördar och stortrivs i Spaniens och Portugals norra områden, varma och med mycket fukt från Atlantens vindar. På senare år har det blivit allt vanligare med endruvsviner. Toppen för den som vill lära känna druvan (den påminner bitvis om både Savagnin och Viogner, även de aromatiska). Man hittar allt från citroniga fräscha picknick-viner till mer komplexa viner. Ännu en rolig månad med spännande provning!


Alvarinho på burk från @Pompette

Vin1: ADEGA DE MONÇÃO, Alvarinho, 2021 Portugal, Vinho Verde, Minho

Nr 2825, 43:-Burk, 250 ml

När vi körde uteservering på Villa Brännugnens veranda serverade vi deras rosé och blev glada när vi hittade detta ungdomliga friska picknick-vin från det portugisiska kooperativet på Systembolaget. Friskt, enkelt med liten spritsig ton.
Favorit från Portugal från @stellankramer

Vin 2: ALVARINHO CONTACTO, 2022 Portugal, Vinho Verde

Nr 6707, 127:-


Detta blev favorit direkt, med mogen komplex smak och aningen örtig ton. Tydlig syra såklart men ändå med karaktär, lite smörig ton anas. Prisvärd! Denna kommer vi köpa igen, och igen!


Portugisisk Alvarinho i fin förpackning

Vin3: QUINTA DE SANTIAGO RASCUNHO, 2018 Portugal, Vinho Verde

Nr 92567, 299:-


Denna charmar oss med en rak smak helt enkelt. Fin sälta och lagom syra. Bra fruktton av vit persika, mild och mjuk. Katrina kände honungsmelon och Johan tyckte den fanns en trevlig lite fet ton. Sen blev vi nyfikna på vad som fanns under pappret... inget, kan meddelas.
Spansk Albariño, Folklore med fin etikett

Vin 4: FOLKLORE Albariño, 2022 Spanien, Galicien, Rías Baixas

Nr 6263,119:-

Med en lätt doft av mandelblom och smak av gröna päron, piggelin och lite ananas. Här kommer druvans aromatiska toner fram. Lättdrucken och trevlig.


(bildcollage)Smarrig spansk Albariño från @lidbyvin

Vin5: PAI, Bodegas Albamar, 2021 Spanien, Galicien, Rías Baixas

Nr 95299, 221:-


Lite sprudlande på tungan och med frisk smak utan att vara tunn. Mineralig i smaken och vi känner persika på burk (låter alltid så knasigt men jag tror ni förstå vad jag menar). Komplex och trevlig! Matchar grillad vit fisk eller bara som den är.

Lätt och fräsch från @apricotwines

Vin6: ORBALLO, Albariño, 2022 Spanien, Galicien, Rías Baixas

Nr 2696M 139:-


Lite spritsig på tungan, Fräsch syra med tydlig smak av citron, lime och en fin ton av bittermandel. Enkel, lätt och trevlig.


@pompette @stellankramer @livelywinessweden @lidbyvin @apricotwines


48 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page